Toegankelijke versie: https://toegankelijkheidscertificaat.nl/paneldeurbeleidrotterdam.nl/issues/
Naam website | Panel Deurbeleid Rotterdam |
---|---|
Scope |
Alle pagina's op paneldeurbeleidrotterdam.nl |
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Gangbare browsers en hulpsoftware |
Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.
De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.
Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:
Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 1 staat het logo van “Panel Deurbeleid Rotterdam”. Deze is correct opgenomen in een Figure-tag, maar mist nog een tekstalternatief. Voorzie deze van een tekstalternatief waarin de zichtbare tekst van het logo voorkomt. Plaats deze bij voorkeur ook helemaal bovenaan in de code, zodat deze niet de leesvolgorde van het document onderbreekt.
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 2: Op pagina https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/privacybeleid/ is een aantal koppen, waaronder “1. Gegevensverwerking klacht discriminatie” en “2. Gegevensverwerking bezoek website(s)” tevens gemarkeerd met het strong-element. Het strong- element is bedoeld om nadruk te geven aan één of enkele woorden, niet om koppen vetgedrukt weer te geven. Gebruik daarvoor bij voorkeur CSS.
Bevinding 3: Op pagina https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/privacybeleid/ is de laatste alinea in het contentgedeelte “Deze privacyverklaring is voor het laatst aangepast op 18 juni 2021” met het strong-element opgemaakt om deze extra nadruk te geven. Het em- en strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst en niet om grotere stukken tekst, zoals deze, te benadrukken.
Bevinding 4: Op pagina https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/privacybeleid/ staat onder de kop “2. Gegevensverwerking bezoek website(s)” een opsomming van links met websites. Deze staan binnen een alinea en elke link is met het br-element op een nieuwe regel geplaatst. Dat is niet correct. Maak deze opsomming in de code als een echte opsomming op (ul-element).
Bevinding 5: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 1 is de koptekst “Convenant Panel Deurbeleid Rotterdam 2018-2022” opgesplitst over vier alinea’s. Dit is de hoofdkop van het document. Voeg deze daarom samen en maak deze op als één kop, bij voorkeur met de H1-tag. Visueel mag het er wel hetzelfde uit blijven zien.
Bevinding 6: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 2 staat de koptekst “Inleiding”, op pagina 3 de koptekst “Convenant Panel Deurbeleid Rotterdam” en op pagina 5 de koptekst “Top 10 Deurregels”. Deze kopteksten zijn opgemaakt als alinea’s met de P-tag. Dit zijn echte koppen. Maak deze daarom ook in de code op als koppen, bij voorkeur met de H2-tag.
Bevinding 7: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 5 en 6 staan een aantal groene kopteksten, waaronder “Ter kennisgeving (optionele introductie):” en “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)”. Deze zijn opgemaakt als alinea’s. Dit zijn echte koppen. Maak deze daarom ook in de code op als kop.
Bevinding 8: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 3 en 4 zijn alle kopteksten startend met “ARTIKEL”, waaronder “ARTIKEL 1. BELANGRIJKSTE BEGRIPPEN” opgemaakt als alinea’s. Dit zijn echte koppen. Maak deze daarom ook in de code op als koppen.
Bevinding 9: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 3 staat onder artikel 1 een opsomming van de belangrijkste begrippen. Deze zijn hier opgemaakt als afzonderlijke alinea’s. Ofschoon er visueel geen opsommingstekens zijn gebruikt is dit wel een opsomming. Gebruik de L- en LI- en LBody-tag om opsommingen op te maken.
Bevinding 10: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 3 staan onder artikel 2 de leden 1 tot en met 4. Deze opsomming wordt in de code onderbroken door twee lege alinea’s en is opgesplitst over drie opsommingen. Plaats deze leden binnen één opsomming. Verwijder daartoe de lege P-tag en voeg de opsomming samen tot één opsomming. Dezelfde situatie doet zich voor met de opsomming onder artikel 3. Controleer dit voor alle pagina’s.
Bevinding 11: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 3 staat onder artikel 3 bij lid 9 de alinea “De functionele eisen zijn gebaseerd op de wet, overeenkomst …”. Deze staat buiten de opsomming als een afzonderlijke alinea, opgemaakt met de P-tag. Deze hoort echter bij het opsommingsitem en moet daar ook in opgenomen worden, onder de geneste opsomming eindigend met “d. De nakoming van overeenkomsten te bewerkstelligen”.
Bevinding 12: TWIJFEL: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 4 staat in lid 16 onder artikel 4 achter het woord beveiliger het cijfertje één (1) dat verwijst naar de voetnoot onderaan de pagina. Deze verwijzing is niet correct opgemaakt. Verwijzingen naar voetnoten moeten in een Reference-tag staan. De voetnoot zelf is wel correct opgemaakt met de Note-tag. In de code wordt de voetnoot in dit geval, bij voorkeur, direct aan het einde van het opsommingsitem met daarin de verwijzing geplaatst.
Bevinding 13: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 5 staat onder de koptekst “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)” een geneste opsomming. Deze is niet helemaal correct ingericht. Zo wordt bij de punten “6. Weigeringsgronden ten aanzien van kleding” en “9. Besloten feesten en thema-avonden” een nieuwe opsomming gestart. Alle punten uit deze opsomming moeten binnen één opsomming te staan. Verwijder daarom de P-tags tussen de opsommingen en voeg ze samen tot één opsomming. Niet verplicht, maar wel beter is om de opsommingstekens op te nemen in een Lbl-tag.
Bevinding 14: In de PDF “Top_10_Deurregels_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 2 staat bovenaan de kopteksten “Inleiding”, op pagina 3 de koptekst “Convenant Panel Deurbeleid Rotterdam” en op pagina 5 de koptekst “Top 10 Deurregels”. Deze kopteksten zijn opgemaakt als alinea’s. Dit zijn echte koppen. Maak deze daarom ook in de code op als koppen, bij voorkeur met de H2-tag.
Bevinding 15: In de PDF “Top_10_Deurregels_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 5 en 6 staan een aantal groene kopteksten, waaronder “Ter kennisgeving (optionele introductie):” en “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)”. Deze zijn opgemaakt als alinea’s. Dit zijn echte koppen. Maak deze daarom ook in de code op als koppen.
Bevinding 16: In de PDF “Top_10_Deurregels_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 5 staat onder de koptekst “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)” een geneste opsomming. Deze is niet helemaal correct ingericht. Zo wordt bij de punten “6. Weigeringsgronden ten aanzien van kleding” en “9. Besloten feesten en thema-avonden” een nieuwe opsomming gestart. Alle punten uit deze opsomming moeten binnen één opsomming te staan. Verwijder daarom de P-tags tussen de opsommingen en voeg ze samen tot één opsomming. Niet verplicht, maar wel beter is om de opsommingstekens op te nemen in een Lbl-tag.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op pagina 3 staat in artikel 3 bij lid 10 de tekst “Niet functionele eisen (en dus onacceptabele eisen) zijn onder andere:”. In het visueel zichtbare PDF document staat deze boven de geneste opsomming startend met “e. Het vaststellen van een maximum aantal …”. In de code staat deze onder en buiten de opsomming. Dat is niet correct. Hierdoor ontstaat een onlogische volgorde. Plaats deze tekst binnen het opsommingsitem met artikel 10 en plaats deze tekst boven de geneste opsomming startend met “e. Het vaststellen van een maximum aantal …”. Let wel op dat dit geen onderdeel is van de geneste opsomming.
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op pagina https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/discriminatie-melden/ staat een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en de voornaam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: In de PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op alle pagina’s zijn kopteksten, waaronder “ARTIKEL 1. BELANGRIJKSTE BEGRIPPEN” en “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)”, opgemaakt als groene tekst op een witte achtergrond. Het contrast van het groen met wit is 2,9:1. Dit is zowel voor normale als grote tekst te laag. Voor normale tekst moet dit minimaal 4,5:1 zijn en voor grote tekst minimaal 3,0:1.
Bevinding 20: In de PDF “Top_10_Deurregels_pdf.pdf” doet zich het volgende voor. Op alle pagina’s zijn kopteksten, waaronder “Ter kennisgeving (optionele introductie):” en “Top 10 deurregels (VOORBEELDEN)”, opgemaakt als groene tekst op een witte achtergrond. Het contrast van het groen met wit is 2,9:1. Dit is te laag en moet minimaal 4,5:1 zijn.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 x 1024px ingezoomd wordt tot 400% dan doet zich het volgende voor. Op alle pagina’s is de tekst op de knop “Menu” niet volledig zichtbaar. De letter “u” valt aan de rechterkant buiten beeld. En als het mobiele menu opengeklapt is, is de letter “t” van de knop “Sluit” niet zichtbaar. Zorg ervoor dat de tekst binnen het beeld blijft. https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Op pagina https://www.paneldeurbeleidrotterdam.nl/discriminatie-melden/ is het contrast tussen de witte invoervelden en de lila achtergrond slechts 1,3:1. Dat is niet voldoende. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn. Dit kan ook worden opgelost door de invoervelden te voorzien van een rand die voldoende contrasteert.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: De PDF “Convenant_2018-2022_pdf.pdf” heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en tevens dat deze documenttitel wordt getoond in plaats van de bestandsnaam.
Bevinding 24: De PDF “Top_10_Deurregels_pdf.pdf” heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en tevens dat deze documenttitel wordt getoond in plaats van de bestandsnaam.
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.