Toegankelijkheidsonderzoek

Alleen de bevindingen:
Audit digitale toegankelijkheid website GGD zhz

Onderzoeker
Federica van Eleven Ways; Jules Ernst van 200 OK
Datum
24 september 2024
Opdrachtgever
Monique van Klaveren van GGD zhz

Scope van de evaluatie

Naam website GGD ZHZ
Scope
  • Alle pagina's op ggdzhz.nl
  • PDF-documenten waarnaar vanuit ggdzhz.nl gelinkt is op dienstgezondheidjeugd.nl
  • Niet de pagina's en overige PDF-documenten op dienstgezondheidjeugd.nl (ander onderzoek)
  • Niet de pagina's op online.samenvoorgezondmagazine.nl
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund Gangbare browsers en hulpsoftware

Disclaimer

Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.

Leeswijzer

De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.

Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:

Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 10

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.ggdzhz.nl/ zijn de teksten onder 'Snel regelen' als kop opgemaakt. De koppen bevatten geen content. Laat daarom hier de h3's weg in deze lijst met links. Dit probleem is in september 2024 opgelost. Hetzelfde probleem doet op https://www.ggdzhz.nl/projecten-en-programmas is nog niet opgelost.

Bevinding 2: De PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/MMK/2023-02-28-Memo-GGD-Update-PFAS-en-gezondheid.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit geldt ook voor de PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/Infectieziektebestrijding/Deurbriefjes-infectieziekten/DG_0155_Deurbriefje_Buikgriep_LR_05.pdf.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: In de PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/Infectieziektebestrijding/Deurbriefjes-infectieziekten/DG_0155_Deurbriefje_Buikgriep_LR_05.pdf wordt gebruik gemaakt van oranje kopteksten. De contrastverhouding tussen de oranje tekst en de witte achtergrond is 2,7:1 waar dit bij een groot lettertype 3:1 moet zijn. Kies voor de tekst een iets donkerder tint oranje.

Bevinding 4: In de PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/Infectieziektebestrijding/Deurbriefjes-infectieziekten/DG_0155_Deurbriefje_Buikgriep_LR_05.pdf wordt gebruik gemaakt van grijze tekst in de lichtgrijze footer. De contrastverhouding tussen de grijze tekst en de grijze achtergrond is 4,4:1 waar dit 4,5:1 moet zijn. Geef de tekst een donkere kleur of maak de achtergrond lichter grijs.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: In de PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/Infectieziektebestrijding/Deurbriefjes-infectieziekten/DG_0155_Deurbriefje_Buikgriep_LR_05.pdf wordt gebruik gemaakt van oranje pijltjes als opsommingsteken. De contrastverhouding tussen de oranje pijltjes en de witte achtergrond is 2,7:1 waar dit 3:1 moet zijn. Kies voor de pijltjes een iets donkerder tint oranje.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op elke pagina is een knop 'Translate' om tekst te vertalen naar een andere taal. Als je dit contextmenu activeert kan je met het toetsenbord niet (makkelijk?) bij de keuze 'Woordenboek' en 'Vertalen' komen. Biedt een toetsenbordtoegankelijke manier aan om deze keuzes te kunnen activeren.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: De PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/MMK/2023-02-28-Memo-GGD-Update-PFAS-en-gezondheid.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Dit geldt ook voor de PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/Infectieziektebestrijding/Deurbriefjes-infectieziekten/DG_0155_Deurbriefje_Buikgriep_LR_05.pdf.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: In de eigenschappen van PDF https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/assets/uploads/GGD/MMK/2023-02-28-Memo-GGD-Update-PFAS-en-gezondheid.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: op pagina https://www.ggdzhz.nl/contact-1/telefoonnummers-en-afdelingen is een veld 'E-mailadres'. Als hier een foutief e-mailadres wordt ingevuld, verschijnt er een melding 'Voer een e-mailadres in'. Hiermee is niet expliciet aangegeven wat er mis is gegaan (dit valt onder succescriterium 3.3.1) en ontbreekt een suggestie om de fout te herstellen. Geef een suggestie, bijvoorbeeld: 'Voorbeeld van een geldig e-mail adres: jouw.naam@bedrijf.nl'.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: De navigatie-menuknop (knop met drie liggende strepen) op alle pagina's heeft geen (goede) toegankelijke naam. Het is voor screenreadergebruikers nu niet duidelijk wat de knop doet. Met spraakbediening is de knop moeilijk te bedienen. Geef de knop een naam zodat duidelijk is waarvoor deze knop bedoeld is. Deze naam mag visueel zichtbaar zijn; dat hoeft niet.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Webbrowsers (useragents) en andere software

Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Rapportinformatie: V2.0.1-WCAG2.1-R3.1-T0.13-nl