Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content digitale toegankelijkheid WRR

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website WRR
Datum 18 april 2023
Scope van de website
  • de content en huisstijl van alle pagina's op wrr.nl
  • niet de techniek (PRO kent een ander onderzoek)
  • niet de pagina's op english.wrr.nl (apart onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 31

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: De afbeelding van het logo op alle pagina’s mist een goede alternatieve tekst. Deze is “Logo WRR - Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid”. Deze geeft alleen een omschrijving van de afbeelding, maar het doel van de afbeelding (linktekst) mist hier. Beter zou zijn “Go naar de homepage van WRR - Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid”.

Bevinding 2: Onderaan alle pagina’s staan onder de koppen “Service” en “Over deze site” links waaraan een pijltjes-icoon is toegevoegd met het pseudo-element ::before. Dit gebeurt op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld ook op pagina https://www.wrr.nl/sitemap bij alle links van de sitemap. De waarde van de CSS content eigenschap wordt vaak voorgelezen door hulpsoftware. Dit is bij decoratieve afbeeldingen niet de bedoeling. Deze moeten genegeerd kunnen worden. Een mogelijke oplossing is het toevoegen van een extra span-element met het attribuut aria-hidden="true" en het icoon daarin op te nemen.

Bevinding 3: Op pagina https://www.wrr.nl/ staan onder de kop “Sociale media” een drietal links naar de social media pagina’s van WRR. Aan deze links is een social media-icoon toegevoegd met het pseudo-element ::before. De waarde van de CSS content eigenschap wordt vaak voorgelezen door hulpsoftware. Dit is bij decoratieve afbeeldingen niet de bedoeling. Deze moeten genegeerd kunnen worden. Een mogelijke oplossing is het toevoegen van een extra span-element met het attribuut aria-hidden="true" en het icoon daarin op te nemen.

Bevinding 4: Op pagina https://www.wrr.nl/ staat een afbeelding met de grafische tekst “Gezamenlijke nieuwsbrief van de adviesraden”. Deze afbeelding mist een goede alternatieve tekst. De omschrijving van de afbeelding “Gezamenlijke nieuwsbrief van de adviesraden” ontbreekt volledig. Ook fungeert deze afbeelding als link en daarom dient de alternatieve ook de linktekst te bevatten. Een goede volledige alternatieve tekst zou zijn “Ga naar de gezamenlijke nieuwsbrief van de adviesraden”. Hierin zijn zowel de informatie van de afbeelding als het doel van de link gecombineerd.
Zie ook succescriterium 2.5.3 en succescriterium 2.4.4.

Bevinding 5: Op pagina https://www.wrr.nl/contact bevindt zich binnen de knop om de accordeon te openen een span-element met de tekst “Toon extra informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens” Hieraan is met het pseudo-element ::after een icoon van een pijltje toegevoegd. De waarde van de CSS content eigenschap wordt vaak voorgelezen door hulpsoftware. Dit is bij decoratieve afbeeldingen niet de bedoeling. Deze moeten genegeerd kunnen worden. Een mogelijke oplossing is het toevoegen van een extra span-element met het attribuut aria-hidden="true" en het icoon daarin op te nemen.

Bevinding 6: Op pagina https://www.wrr.nl/zoeken?trefwoord=raad&search-submit= staan de knoppen “Trefwoord (verplicht): raad” en “Toon filters”. Hieraan zijn met het pseudo-element ::after respectievelijk een icoon van een kruisje en een icoon van een pijltje toegevoegd. De waarde van de CSS content eigenschap wordt vaak voorgelezen door hulpsoftware. Dit is bij decoratieve afbeeldingen niet de bedoeling. Deze moeten genegeerd kunnen worden. Een mogelijke oplossing is het toevoegen van een extra span-element met het attribuut aria-hidden="true" en het icoon daarin op te nemen.

Bevinding 7: Op pagina https://www.wrr.nl/over-de-wrr/nieuws/2022/06/20/kabinetsreactie-wrr-rapport-houdbare-zorg staat naast de kop “Houdbaarheid zorg onder druk” een afbeelding met de alt-tekst “omslag Houdbare zorg”. Deze afbeelding is puur decoratief en de alt-tekst dient in dit geval weggelaten te worden. Dat wordt dan alt=””.

Bevinding 8: Op pagina https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie/documenten/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie staan een tweetal afbeeldingen die puur decoratief zijn. Het betreft de afbeelding van de cover van het rapport “Opgave AI” en de afbeelding van “de vijf opgaven van AI”. De alt-tekst van deze afbeelding is decoratief en overbodig. Deze informatie komt al voldoende in de tekst zelf terug. In deze gevallen is het beter het alt-attribuut leeg te laten.

Bevinding 9: Op pagina https://www.wrr.nl/contact, https://www.wrr.nl/over-de-wrr/publicaties/videos/2021/11/11/beschouw-ai-als-een-systeemtechnologie staan onder de kop “Deel deze pagina” een drietal afbeeldingen van een LinkedIn, Twitter en Youtube icoon. Deze bevatten respectievelijk de alternatieve teksten “twitter”, “facebook” en “linkedin”. Hier wordt alleen de afbeelding beschreven en niet doel van de afbeelding. Dat is niet correct. Vervang deze door bijvoorbeeld “ga naar WRR twitter”, “ga naar WRR facebook” en “ga naar WRR linkedin”. Dit doet zich ook voor op pagina’s:
https://www.wrr.nl/bestaat-niet
https://www.wrr.nl/toegankelijkheid
https://www.wrr.nl/publicaties/geluidsfragmenten/2023/02/16/22-rechtvaardigheid-in-klimaatbeleid
https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie/documenten/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie
https://www.wrr.nl/publicaties/toespraken/2022/05/18/corien-prins-spreekt-de-kamer-toe-tijdens-verantwoordingsdag
https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie
https://www.wrr.nl/over-de-wrr/nieuws/2022/06/20/kabinetsreactie-wrr-rapport-houdbare-zorg

Bevinding 10: De afbeelding op pagina 3/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” mist een alternatieve tekst. De informatie die weergegeven wordt in de afbeelding is niet beschikbaar voor mensen die afhankelijk zijn van een screenreader. Een mogelijke oplossing is de informatie op te nemen in de alinea naast de afbeelding. Wel dient dan de afbeelding als ‘decoratief’ gemarkeerd te worden. Dit geldt ook voor de afbeeldingen op pagina 9/15, 10/15, 11/15, 12/15 en 13/15.

Bevinding 11: De afbeelding op pagina 4/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” is puur decoratief. De informatie die weergegeven wordt in de afbeelding staat al vermeld in de lijst ernaast. Zorg ervoor dat de afbeelding als ‘decoratief’ gemarkeerd wordt. Hetzelfde geldt voor de afbeelding op pagina 5/15.

Bevinding 12: De afbeelding op pagina 5/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” mist een alternatieve tekst. Er staat informatie in de afbeelding die niet terugkomt in de tekst ernaast. Een mogelijke oplossing is de informatie op te nemen in de alinea naast de afbeelding, of in een tabel. Wel dient dan de afbeelding als ‘decoratief’ gemarkeerd te worden.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://www.wrr.nl/over-de-wrr/publicaties/videos/2021/11/11/beschouw-ai-als-een-systeemtechnologie staat een video. Helemaal aan het eind van deze video komt de volgende tekst in beeld: “Meer weten over AI als Systeemtechnologie. Lees het rapport op onze website www.wrr.nl WRR”. Deze informatie wordt nu gemist door mensen die niet of slecht kunnen zien. Ook is deze informatie niet beschikbaar in het eronder staande transcript. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Ook in het eronder staande transcript kan deze informatie aangevuld worden.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://www.wrr.nl/over-de-wrr/publicaties/videos/2021/11/11/beschouw-ai-als-een-systeemtechnologie staat een video. Helemaal aan het eind van deze video komt de volgende tekst in beeld: “Meer weten over AI als Systeemtechnologie. Lees het rapport op onze website www.wrr.nl WRR”. Deze informatie wordt nu gemist door mensen die niet of slecht kunnen zien. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Voor dit succescriterium voldoet het toevoegen van deze informatie aan een transcript niet meer.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina 1/15 en pagina 5/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” zijn de koppen “Opgave AI” en “De nieuwe systeemtechnologie in beeld” met een P-tag gemarkeerd, terwijl het visueel koppen zijn. Maak deze koppen op met een H1-tag en een H2-tag. Ook op alle overige pagina’s staat bovenaan de pagina een kop. Deze zijn allemaal opgemaakt met de P-tag. Maak deze op met een H-tag van het juiste niveau.

Bevinding 16: Op pagina 2/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat de tekst “AI is ...” binnen een P-tag, terwijl het geen afzonderlijke alinea is. Deze tekst hoort bij de ernaast staande alinea en dient daarom binnen dezelfde P-tag geplaatst te worden. Zie ook SC 1.3.2 in verband met de volgorde van de tekst.

Bevinding 17: Op pagina 2/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat de tekst “Het soort systemen dat intelligent gedrag vertoont door hun omgeving te analyseren en – met enige graad van autonomie – actie te ondernemen om specifieke doelen te bereiken.” Deze is ten behoeve van het visuele effect opgemaakt met een drietal P-tags. Het is echter slechts één alinea. Los dit op door voor deze tekst slechts één P-tag te gebruiken. En gebruik bijvoorbeeld SPAN-tags om de tekst over verschillende regels te verdelen.

Bevinding 18: Op pagina 7/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” is onder de tekst “Een systeemtechnologie ...” visueel een opsomming aanwezig, maar in de code zijn P-tags gebruikt. Ofschoon er visueel geen opsommingstekens zijn gebruikt is dit wel degelijk een opsomming. Gebruik het ul- en li-element om opsommingen op te maken.

Bevinding 19: Op pagina 8/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat de lijst, genummerd van 1 tot en met 5 weergegeven met P-tags. Dat is niet correct. Zorg ervoor dat de juiste code in de HTML wordt gebruikt om deze lijst op te maken. Gebruik het ul- en li-element om opsommingen op te maken.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina 2/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat de tekst “AI is ...” visueel in de juiste volgorde, maar in de onderliggende code is dat niet het geval. Deze tekst komt dan pas na de ernaast staande alinea en wordt als laatste voorgelezen. Plaats daartoe deze tekst voor de alinea.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina 3/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” wordt in de afbeelding kleur gebruikt om informatie weer te geven. Deze kleuren komen ook terug in de teksten “AI in het lab” en “AI in de samenleving” om aan te geven wat de kleuren betekenen. Het is niet voldoende om alleen kleur te gebruiken. Dit kan worden opgelost door naast kleur bijvoorbeeld verschillende arceringen te gebruiken. En ook door de tekst te vervangen door een echte legenda. Zie ook SC 1.4.3 in verband met contrast.

Bevinding 22: Op pagina 13/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” wordt in de afbeelding kleur gebruikt om informatie weer te geven. Deze kleuren komen ook terug in de legenda behorend bij de afbeelding. Het is niet voldoende om alleen kleur te gebruiken. Dit kan worden opgelost door naast kleur bijvoorbeeld verschillende arceringen te gebruiken.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op pagina 3/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat bovenaan de afbeelding de tekst “AI in het lab”. Het contrast van de lichtgroene tekst op de witte achtergrond is hier 3,3:1, maar moet minimaal een contrast hebben van 4,5:1. Dit is belangrijk, omdat slechtziende of kleurenblinde gebruikers moeite kunnen hebben om teksten te lezen als het contrast met de achtergrond te laag is.

Bevinding 24: Op pagina 1/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat bovenaan de afbeelding de tekst “AI in het lab”. De contrastratio is hier 2,5:1 en dat is te laag. Deze moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 25: Op pagina 6/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat binnen de afbeelding de tekst “Artificiële intelligentie” op een lichtgroene achtergrond. Het contrast van de witte tekst op de lichtgroene achtergrond is hier 3,3:1, maar moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 26: Op pagina 8/15 van de PDF “Opgave AI in beeld” staat binnen de afbeelding de tekst “Maatschappelijke inbedding” op een lichtgroene achtergrond. Het contrast van de witte tekst op de lichtgroene achtergrond is hier 3,3:1, maar moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 27: Op pagina 9/15 komt op meerdere plaatsen in de afbeelding witte tekst ten opzichte van een lichtgroene achtergrond voor. Het contrast van deze teksten ten opzichte van de achtergrond is 3,3:1, maar moet minimaal 4,5:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op pagina https://www.wrr.nl/over-de-wrr/publicaties/videos/2021/11/11/beschouw-ai-als-een-systeemtechnologie en https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie/documenten/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie staat de video “Beschouw AI als een systeemtechnologie”. De knop om de video te starten heeft als toegankelijke naam “Afspelen”. Dat is niet voldoende. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er afgespeeld wordt. Verander hiertoe de toegankelijke naam in “Afspelen video beschouw AI als een systeemtechnologie”. Bovendien zorgt dit ervoor dat de toegankelijke naam van de knoppen op deze pagina’s uniek is.

Bevinding 29: Op pagina https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie/documenten/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie staat de video “De vijf opgaven van AI”. De knop om de video te starten heeft als toegankelijke naam “Afspelen”. Dat is niet voldoende. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er afgespeeld wordt. Verander hiervoor de toegankelijke naam in “Afspelen video de vijf opgaven van AI”. Bovendien zorgt dit ervoor dat de toegankelijke naam van de knoppen op deze pagina’s uniek is.

Bevinding 30: Op pagina https://www.wrr.nl/over-de-wrr/publicaties/videos/2021/11/11/beschouw-ai-als-een-systeemtechnologie, https://www.wrr.nl/publicaties/geluidsfragmenten/2023/02/16/22-rechtvaardigheid-in-klimaatbeleid en https://www.wrr.nl/adviesprojecten/artificiele-intelligentie/documenten/rapporten/2021/11/11/opgave-ai-de-nieuwe-systeemtechnologie komen een aantal geluidsfragmenten (transcripts) voor. De knoppen waarmee de geluidsfragmenten kunnen worden afgepeeld hebben als toegankelijke naam “Afspelen”. Dat is niet voldoende. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er afgespeeld wordt. Bovendien zorgt dit ervoor dat de toegankelijke naam van de knoppen op deze pagina’s uniek is.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op pagina https://wrr.nl/ staat de afbeelding met tekst om je aan te melden voor de nieuwsbrief. De toegankelijke naam van deze link is echter "Druk op deze knop om naar de aanmeldpagina van de WRR-nieuwsbrief te gaan". Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze link niet overeenkomen, is de link niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze link in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan. "WRR nieuwsbrief" is voldoende.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-01-15 08:34:38 v2.4-011