Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Deelonderzoek content digitale toegankelijkheid website Gemeente Papendrecht

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Papendrecht
Datum 20 november 2023
Scope van de website
  • Alle pagina's op papendrecht.nl
  • Niet de pagina's op raad.papendrecht.nl (onderdeel van een ander onderzoek)
  • Niet de pagina's op loket.papendrecht.nl (onderdeel van een ander onderzoek)
  • Niet de chat-widget of de "Lees voor"-widget (onderdeel van een ander onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 33

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de pagina https://papendrecht.nl/ staat een afbeelding onder de kop "Uitgelicht" met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding, over de verkiezingen, bevat veel tekst, is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen, of beter; vervang de afbeelding door tekst zodat deze beschikbaar is voor hulpsoftware.
Zie ook SC 1.4.5

Bevinding 2: In de footer van alle pagina's staat een link "Kijk nu" voor het bekijken van raadvergaderingen. Bij deze link staat een icoon die aangeeft dat er een nieuw venster wordt geopend. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.

Bevinding 3: De PDF https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/mediatheek_RO/Formulier_indienen_schetsplan_aanvragen_vooroverleg_versie_01_juli_2020.pdf bevat informatieve afbeeldingen waar alternatieve teksten ontbreken en decoratieve afbeeldingen niet al decoratief zijn gecodeerd. Zorg dat de afbeeldingen in het document zodanig gecodeerd zijn dat de betekenis klopt.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de footer van elke pagina is er de kop "Maak een afspraak" met kopniveau 2. Vervolgens volgen 2 koppen "LINKS" en "LIVE VERGADERINGEN" met kopniveau 3. De kop "Maak een afspraak" lijkt nu content te hebben namelijk de Links en Live vergaderingen. Zorg voor een betere koppenstructuur zodat deze verwarring niet kan ontstaan door bijvoorbeeld de koppen "Links" en "Live vergaderingen" ook een kopniveau 2 te geven. Overigens heeft "Maak een afspraak" geen content en zou daarom niet gemarkeerd moeten worden met een <h2>.

Bevinding 5: Op de pagina https://papendrecht.nl/Contact staat onder "Openingstijden" een aantal maal een opsomming van de dagen waarop het kantoor geopend is. Deze opsommingen zijn niet opgemaakt met HTML-code. Maak gebruik van het ul- en li-element om de opsomming correct te markeren. Dit geldt ook voor de regels die beginnen met een minteken onder "Social media".
Dit probleem komt op meer plaatsen voor op de pagina en op andere pagina's in de website waar met name gebruikgemaakt wordt van de uitvouwmechanismes ("accordeons"). Bijvoorbeeld ook op: https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/Grondzaken_bouwen_en_welstand

Bevinding 6: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Meldpunten/alle_meldpunten_per_pagina/Privacyverklaring_Gemeente_Papendrecht wordt onder "Verwerking (bijzondere) persoonsgegevens" een tabel gebruikt waarbij de eerste kolom vetgedrukte teksten bevat. Dit doet voorkomen dat de eerste kolom de tabelkoppen zijn. Maar dan moeten deze tabelkoppen ook opgemaakt zijn met het th-element. Overigens mag dit bij een tabel met 2 kolommen weggelaten worden, maar dan moeten de teksten in de eerste kolom niet vet gemaakt zijn.

Bevinding 7: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Meldpunten/alle_meldpunten_per_pagina/Privacyverklaring_Gemeente_Papendrecht wordt onder "Wij mailen veilig met Zivver" kopjes gebruikt die niet als kopjes zijn opgemaakt. Maak gebruik van de juiste opmaak (H3) om de kopjes te markeren.

Bevinding 8: Advies: Op de pagina https://papendrecht.nl/Sitemap staan opsommingen met links. Visueel staat er boven elke lijst een kop. In de code is dit echter geen kop. Mensen die gebruikmaken van hulpsoftware en kunnen een overzicht van alle koppen in een pagina opvragen. Omdat er binnen het overzicht geen koppen zijn gebruikt, komen deze ook niet voor in het overzicht van koppen. Voor iemand die het scherm niet kan zien zou dit wel handig zijn,

Bevinding 9: Op pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Meldpunten is een overzicht met links. Deze links zijn ook opgemaakt als kop. De kop bevat geen content omdat deze direct wordt opgevolgd door de volgende kop. Bezoekers die gebruikmaken van schermlezersoftware kunnen met een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, etcetera. Maak van het overzicht een lijst door gebruik te maken van het ul-element met li-elementen.

Bevinding 10: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Algemene_informatie_regels/Product:rKBD6nNiTsCSo0bZjpFPOQ is vrijwel alles opgemaakt als "platte tekst". Deze pagina heeft zowel koppen (bijvoorbeeld: "Kleine opdrachten") als opsommingen (bijvoorbeeld na "... zijn: ").

Bevinding 11: De PDF https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/mediatheek_RO/Formulier_indienen_schetsplan_aanvragen_vooroverleg_versie_01_juli_2020.pdf bevat op pagina 5 een link. De link is echter genest in een link waardoor het mogelijk voor lezers met hulpsoftware lastig is te bepalen wat de bedoeling van de link is. Voorkom geneste Links.

Bevinding 12: De PDF https://papendrecht.nl/Contact/Maak_een_afspraak/Informatie_in_beeld.pdf is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: De PDF https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/mediatheek_RO/Formulier_indienen_schetsplan_aanvragen_vooroverleg_versie_01_juli_2020.pdf bevat onder andere op pagina 10 een volgorde waarbij de blokken in een verkeerde volgorde wordt voorgelezen. Namelijk eerst het bovenste blok, dan het blok onder het gele blok, vervolgens het blauwe en tot slot het gele blok. Zorg dat de leesvolgorde klopt. Ook op pagina 11 en 12 lijkt de volgorde niet op orde te zijn.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Het menu-item "Inwoners" kan uitklappen. In het submenu zit een link naar een overzicht. Deze link is blauw (#003A80). Deze link is groter dan de gele cirkel op de achtergrond, en komt soms deels over een achtergrondfoto. Daardoor heeft de tekst buiten de gele cirkel soms te maken met een te laag contrast en is daardoor slecht leesbaar. De contrastverhouding moet minimaal 4.5:1 zijn.

Bevinding 15: Het zoekveld heeft een placeholder: "Zoeken". Als de focus op het zoekveld staat, en er nog geen tekst ingevoerd is, dan wordt deze tekst lichter. De exacte kleur is afhankelijk van de browser maar is in meerdere gevallen (onder andere FireFox en Safari op MacOS) minder dan de vereiste 4.5:1.

Bevinding 16: De PDF https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/mediatheek_RO/Formulier_indienen_schetsplan_aanvragen_vooroverleg_versie_01_juli_2020.pdf bevat witte tekst op een gele achtergrond op de eerste pagina. Het contrast hiervan is te laag. De contrastverhouding is 1,5:1 waar dit 3:1 moet zijn.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op pagina https://papendrecht.nl/ is een kopje "Uitgelicht" met daaronder een afbeelding over de verkiezingen met veel tekst. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: In de PDF https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/mediatheek_RO/Formulier_indienen_schetsplan_aanvragen_vooroverleg_versie_01_juli_2020.pdf ontbreekt de titel van het document. Geef het document in documenteigenschappen de naam van het document en zorg dat bij de instellingen de documentnaam wordt getoond.

Bevinding 19: In de PDF https://papendrecht.nl/Contact/Maak_een_afspraak/Informatie_in_beeld.pdf luidt de titel "Untitled". Dat beschrijft niet de inhoud van het document. Zorg voor een correcte titel en dat deze titel via de instellingen in het document wordtgetoond.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op de pagina https://papendrecht.nl/ staat een kop "Uitgelicht". Onder deze kop is de eerste link een link zonder tekst met als doel "/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Projecten/uitgelicht". Omdat de link daarmee geen doel communiceert, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heengaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen of verwijder de lege link.

Bevinding 21: Op verschillende plekken in de website wordt een icoon gebruikt om aan te geven dat links in een andere venster openen en/of een pagina van een externe website openen. Dit wordt in de meeste gevallen gecommuniceerd met tekst in een aria-label op de bijbehorende link. Deze tekst luidt bijvoorbeeld “, opent in een nieuw venster”. Het aria-label overschrijft de toegankelijke naam van de link (en vult deze niet slechts aan) waardoor de bestemming van de link niet langer duidelijker gecommuniceerd wordt in de naam van de link.
Op 1 pagina kunnen er dan bijvoorbeeld meerdere links zijn met de tekst “, opent in een nieuw venster” en verschillende bestemmingen.

Bevinding 22: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners staan verschillende links waarvan de namen niet beschrijvend zijn. Dit is echter verwarrend voor alle bezoekers, en daarmee niet toegankelijkheid-specifiek.
De linkjes "Lees verder" zijn wel ambigu. Vermijd linkteksten als ‘Lees verder’ en ‘Klik hier’, zulke teksten beschrijven het linkdoel niet. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht of pagina waarnaar gelinkt wordt. Als visueel duidelijk is waar de link bij hoort hoeft deze aanvullende tekst niet visueel zichtbaar te zijn.

Bevinding 23: Op de pagina https://papendrecht.nl/Politiek_en_Bestuur staan meerdere links (Coalitieakkoord, Griffie en Politieke Partijen) die niet naar een andere pagina verwijzen, maar naar pagina waar de links op staan. Waarschijnlijk zijn de links fout. Hierdoor omschrijven ze niet goed de pagina waar ze naar linken. Zorg dat de links werken zodat het linkdoel overeenstemt met de tekst van de link.

Bevinding 24: Op de pagina https://papendrecht.nl/Over_deze_website/Cookie_policy staat een link met de tekst "op deze website". Deze tekst omschrijft niet de bestemming van de link.

Bevinding 25: Op de pagina https://papendrecht.nl/Politiek_en_Bestuur/Overzicht_Politiek_en_Bestuur/Invloed_uitoefenen staat het kopje "Bezwaarschrift indienen". Dit is een link die verwijst naar de huidige pagina, en een kopje waar niks onder valt.

Bevinding 26: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Ruimtelijke_ontwikkeling/Grondzaken_bouwen_en_welstand staat meerdere links met de tekst "Hier". Het is niet duidelijk waar deze links naar verwijzen. Bijvoorbeeld onder "Bouwplannen, bouwvergunningen en bouwtekeningen bekijken". Uit de tekst " Hier reserveert u een archiefstuk." valt niet op te maken dat dit een link naar een e-mailadres is. Hetzelfde geldt voor de link onder "Bouwverordening". Er lijkt niks te gebeuren, maar in de achtergrond wordt een PDF gedownload.

Bevinding 27: In de footer van alle pagina's staat een link "Kijk nu" voor het bekijken van raadvergaderingen. Deze link beschrijft het linkdoel onvoldoende. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht of pagina waarnaar gelinkt wordt. Als visueel duidelijk is waar de link bij hoort hoeft deze aanvullende tekst niet visueel zichtbaar te zijn.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Advies: Op de homepage staat een geel onderstreepte kop, "Oekraïne". Deze heeft geen content onder zich. Daardoor is deze kop geen accurate beschrijving van de onderliggende content.

Bevinding 29: Op de pagina https://papendrecht.nl/Politiek_en_Bestuur/Overzicht_Politiek_en_Bestuur/Invloed_uitoefenen staat het kopje "Bezwaarschrift indienen". Dit is een link die verwijst naar de huidige pagina, en een kopje waar niks onder valt.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op verschillende plekken in de website wordt een icoon gebruikt om aan te geven dat links in een andere venster openen en/of een pagina van een externe website openen. Dit wordt in de meeste gevallen gecommuniceerd met tekst in een aria-label op de bijbehorende link. Deze tekst luidt bijvoorbeeld “, opent in een nieuw venster”. Het aria-label overschrijft de toegankelijke naam van de link (en vult deze niet slechts aan) waardoor de bestemming van de link niet langer duidelijker gecommuniceerd wordt in de naam van de link.
Doordat de originele naam overschreven wordt, bevat deze niet meer de naam die visueel zichtbaar is.

Bevinding 31: In de footer zijn contactgegevens waaronder een telefoonnummer en een whatsapp-telefoonnummer. Deze content zit in 2 linkjes. Beide linkjes hebben een aria-label met de telefoonnummers met spaties tussen de cijfers. Daardoor komt de naam niet meer overeen met wat visueel zichtbaar is.
Mogelijk zijn de spaties toegevoegd om de linkjes gebruiksvriendelijker te laten klinken voor gebruikers met een schermlezer. Het maakt ze echter ook onbruikbaar voor mensen met een braille-regel of soortgelijke technologie.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: In de PDF https://papendrecht.nl/Contact/Maak_een_afspraak/Informatie_in_beeld.pdf is de taal niet ingesteld. Zorg dat in het document de taal correct is ingesteld (Nederlands).

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op de pagina https://papendrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Meldpunten/alle_meldpunten_per_pagina/Privacyverklaring_Gemeente_Papendrecht bevindt zich onder "Persoonsgegevens die wij verwerken" opsommingen van persoonsgegevens. Bij elk opsommingsteken is de tekst gemarkeerd als Engels (in HTML: lang="EN") waardoor de kans bestaat dat voorleessoftware deze teksten op een vreemde manier zullen uitspreken. Laat deze codering zodat de persoonsgegevens goed worden uitgesproken. Dit komt ook voor bij het onderwerp eronder: "Bijzondere persoonsgegevens en/of gevoelige persoonsgegevens".

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 17:33:17 v2.4-011