Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Museum de Rietgors

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Museum de Rietgors
Datum 28 januari 2024
Scope van de website Alle pagina's op museumderietgors.nl
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 32

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ staat een afbeelding van Adrie Mouthaan, deze heeft als tekstalternatief “Adrie Mouthaan”. Deze afbeelding is echter niet alleen informatief maar functioneel. Dit komt onvoldoende terug in het tekstalternatief. Vul dit daarom aan tot bijvoorbeeld “Bekijk afbeelding van Adrie Mouthaan”.

Bevinding 2: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ een link met daarin een afbeelding van een affiche wordt geactiveerd, dan opent er een dialoogvenster, met daarin een diavoorstelling met alle affiches. Alle thumbnail-afbeeldingen en de afbeeldingen in de diavoorstelling missen een tekstalternatief. Deze kleine afbeeldingen gebruik je om door de affiches te kunnen navigeren. Elke afbeelding moet dan ook een duidelijk naam hebben zodat iemand die het scherm niet of slecht kan zien weet welke afbeelding getoond wordt. Ook is daarmee de diavoorstelling met stem te bedienen.
Dit komt ook voor op de collectie-pagina's zoals: https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1

Bevinding 3: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ de diavoorstelling wordt getoond hebben de grote afbeeldingen (de affiches) geen naam en geen alternatieve tekst. Iemand die blind is weet daardoor niet welke affiche getoond wordt. Geef elke afbeelding ven een affiche een duidelijke naam.

Bevinding 4: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ de diavoorstelling wordt getoond staat bovenaan korte informatie over het getoonde kunstwerk. de grote afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst nodig omdat deze al direct erboven wordt getoond. Zorg er wel voor dat de img-elementen van de affiches voorzien zijn van een alt-attribuut en geef deze een lege naam, dus: alt="".

Bevinding 5: Op alle pagina’s staat, als de pagina groter is dan het browservenster, rechts onderaan het scherm in een grijs vierkantje een afbeelding van een pijltje omhoog. Dit icoon wordt door middel van het pseudo-element ::before en de content property in de CSS op de pagina gezet. Op deze manier kan het zijn dat het icoon wegvalt, bijvoorbeeld voor mensen die een eigen CSS gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. De content-property is alleen geschikt voor het toevoegen van puur decoratieve content. Een oplossing kan zijn om het icoon in de html te plaatsen, bijvoorbeeld als img-element. Geef de afbeelding ook een goede alternatieve tekst zodat duidelijk is wat de bedoeling is van deze functie. Een goede naam kan zijn: "naar boven".

Bevinding 6: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ staat een overzicht van de afbeeldingen uit de collecties. Een aantal van deze afbeeldingen mist een tekstalternatief. Dit zijn informatieve afbeeldingen en moeten voorzien worden van een beschrijvend tekstalternatief. Ook zijn deze afbeeldingen functioneel. Vul het tekstalternatief daarom aan met bijvoorbeeld de tekst: "Blader door de collectie" Dit doet zich ook voor op pagina’s https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-2/ en https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-3/.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina’s https://www.museumderietgors.nl/ en https://www.museumderietgors.nl/collectie/ is de tekst “Tekst: P.C. Jorissen” onderaan het contentgedeelte opgemaakt als h6-kop. Dit is geen kop maar gewoon tekst. Verwijder daarom het h6-element en maak deze tekst op met bijvoorbeeld het p-element. Een bijkomend probleem is nu dat deze h6-kop geen inhoud heeft. Op de homepagina is dat omdat er geen content aanwezig is onder de kop en op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ is dat omdat er op deze kop direct een kop van een hoger niveau volgt. Dit doet zich op meerdere pagina´s voor, waaronder op pagina https://www.museumderietgors.nl/historie/. Controleer dit voor alle pagina’s.

Bevinding 8: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ zijn de links “DEEL 1 museum De Rietgors”, “DEEL 2 museum De Rietgors” en “DEEL 3 museum De Rietgors” tevens opgemaakt als h2-koppen. Deze hebben geen content, omdat ze direct worden opgevolgd door een kop van hetzelfde niveau. Verwijder de h2-koppen. En neem deze links bijvoorbeeld op in een lijst.

Bevinding 9: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/organisatie/ staan onderin het contentgedeelte de linkteksten “Stichting Culturele Raad Papendrecht” en “Gemeente Papendrecht”, die tevens opgemaakt zijn als h2-koppen. Dit zijn semantisch gezien geen koppen. Verwijder daarom ook hier de h2-koppen en maak van de lijst met linkjes een echte opsomming.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/ staat in de code boven de kop “Collectie” een afbeelding van Nanne Harm Luigie. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de afbeelding. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden. Dit doet zich voor op meerdere pagina’s, waaronder pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ met de afbeelding van “Adrie Mouthaan” Controleer dit voor alle pagina’s.

Bevinding 11: Advies:
Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ kunnen schilderijen gefilterd worden op kunstschilder. Niet verplicht, maar wel duidelijk zou het zijn om de focus na het filteren op een kunstschilder te verplaatsen naar de eerst getoonde afbeelding van de schilderijen. Dan hoeven mensen die afhankelijk zijn van een toetsenbord niet alle filters te doorlopen.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: De links in de lopende tekst op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/, bijvoorbeeld de linktekst “Gezicht op de Heerlijkheid Papendrecht”, zijn alleen herkenbaar doordat ze een andere kleur hebben. Slechtzienden en kleurenblinden kunnen hierdoor mogelijk niet herkennen dat het om links gaat. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen. Dit doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder https://www.museumderietgors.nl/organisatie/ met de linktekst “h.van.rijsbergen@papendrecht.nl”. Controleer dit voor alle pagina’s.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/ is het contrast van een aantal kopteksten te laag, bijvoorbeeld “Collectie Nanne Harm Luigies, Museum De Rietgors en het Legaat Van Crefeld” en “Isaac van Crefeld”. De contrastverhouding is 2,7:1, maar moet minimaal 4,5:1 zijn. Dit doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ met onder andere de kopteksten “Collectie” en “Dordtse impressionisten”.

Bevinding 14: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/niet-gevonden is het contrast van de grijze placeholdertekst “Zoek”in het zoekveld ten opzichte van de witte achtergrond te laag. De contrastverhouding is 2,8:1 maar moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 15: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/niet-gevonden staan onder de kop “TAGS” een aantal links. De contrastverhouding van de witte tekst op de lichtgrijze achtergrond van de linkteksten, waaronder “Affiches” en “De Rietgors”, is met 1,4:1 te laag. Dit moet minimaal 4,5 zijn. Ook bij hover en focus is De contrastverhouding tussen de rode achtergrond en de witte tekst met 4,3:1 te laag.

Bevinding 16: Op alle pagina’s hebben de lichtgrijze linkteksten tegen de blauwe achtergrond in het hoofdmenu met 1,7:1 een te lage contrastverhouding; dit moet minimaal 4,5:1 zijn. Ook De contrastverhouding van de rode linktekst van de actieve menu items is met 2,1:1 te laag.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op de jpg pagina https://www.museumderietgors.nl/rietgors/wp-content/uploads/2016/03/070fotograaf_DR0096.jpg Is de afbeelding niet meer helemaal zichtbaar, omdat deze deels buiten beeld verdwijnt. Dit doet zich voor op meerdere pagina’s, waaronder https://www.museumderietgors.nl/rietgors/wp-content/uploads/2016/03/070fotograaf_DR0429.jpg en https://www.museumderietgors.nl/rietgors/wp-content/uploads/2016/03/070fotograaf_DR0445.jpg. Controleer dit voor alle jpg-pagina’s.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/niet-gevonden hebben de lichtgrijze randen van het zoek-invoerveld een te laag contrast met de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,2:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 19: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/niet-gevonden is de contrastverhouding van de afbeelding met de loep in blauw ten opzichte van de witte achtergrond met 2,7:1 te laag. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op alle pagina’s staat onderin de pagina een met javascript actief gemaakt i-element, met daarin een icoon van een pijltje omhoog. Deze is bedoeld om terug naar het begin van de pagina te navigeren. Dit element is echter alleen te bedienen met de muis en niet met het toetsenbord. Los dit op door hiervan een echte link te maken en voorzie deze vervolgens ook van een beschrijvende naam, bijvoorbeeld “terug naar boven”.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Dit kan opgelost worden door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ een link met daarin een afbeelding van een affiche wordt geactiveerd, dan opent er een dialoogvenster. Hierin bevinden zich knoppen en links die niet te benaderen zijnmet het toetsenbord. Zo kom je met toetsenbord nooit bij de sluiknop om het dialoog te sluiten. Zorg voor een goede tabvolgorde en dat alle interactieve onderdelen ook zonder muis zijn te benaderen. Voor meer informatie over dialoogvensters: https://www.w3.org/WAI/ARIA/apg/patterns/dialog-modal/

Dit probleem doet zich ook voor bij pagina:

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ een link met daarin een afbeelding van een affiche wordt geactiveerd, dan opent er een dialoogvenster. De link met afbeelding pijltje links heeft als linkdoel “Previous” en de link met afbeelding pijltje rechts heeft als linkdoel “Next” en de link met de afbeelding van een kruisje (x) heeft als linkdoel “Close”. Al deze links beschrijven onvoldoende het doel ervan en ook is er gebruik gemaakt van een andere taal. Maar hier bijvoorbeeld van “Naar vorige affiche”, “Naar volgende affiche” en “Sluit venster”. Doe hetzelfde voor de links op de dia's.

Bevinding 24: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ staan in het contentgedeelte links waarmee gefilterd kan worden op schilderijen behorend bij een bepaalde kunstschilder. Alle links hebben een title-attribuut dat begint met “Filter by”. Dat beschrijft onvoldoende het doel van de link. Vervang dit bijvoorbeeld door “Filter op werken van”. Bovendien is “Filter by” Engelstalig. Dit wordt niet mee apart benoemd onder succescriterium 3.1.2.

Bevinding 25: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ staat een overzicht van afbeeldingen uit de collecties. Een aantal van deze afbeeldingen mist een tekstalternatief. Dit zijn informatieve afbeeldingen en dienen voorzien te worden van een beschrijvend tekstalternatief. Ook zijn deze afbeeldingen functioneel. Vul het tekstalternatief daarom aan met bijvoorbeeld de tekst. Bekijk alle afbeeldingen in de diavoorstelling.

Bevinding 26: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ één van de links met daarin een afbeelding wordt geactiveerd, opent er een dialoogvenster met daarin een diavoorstelling. Naast de actieve dia staan links met een pijltje links en een pijltje links. Deze links missen een toegankelijke naam, waardoor het doel ervan niet duidelijk is. Voeg hier bijvoorbeeld de linktekst “naar vorig kunstwerk” en “naar volgende kunstwerk” aan toe. Deze linktekst mag eventueel visueel verborgen worden.

Bevinding 27: Advies: Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie/ staat een aantal links in het contentgedeelte die, wanneer ze geactiveerd worden, een pagina met een afbeelding tonen. Bijvoorbeeld de link met de linktekst “Gezicht op de Heerlijkheid Papendrecht”. De functie van deze link is niet voldoende duidelijk. Laat de linktekst bijvoorbeeld voorafgaan door “Bekijk afbeelding van ”. Deze aanvulling kan dan eventueel verborgen worden. Dit geldt ook voor andere links op de pagina, waaronder “Het gezicht op de Molenpolder” en “Griendschuit in sloot/Landschap”. Controleer dit voor alle pagina’s.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Er is maar één manier om (alle) pagina's binnen deze website te vinden en dat is via links naar de homepagina en links in het hoofdmenu. Zorg dat er daarnaast nog een manier is om elke pagina te kunnen bereiken. Voeg daartoe bijvoorbeeld een sitemap of een zoekfunctie toe. Er is wel een zoekfunctie op de 404 pagina maar dat voldoet niet. Ook verwijzen een aantal links op de 404 pagina naar pagina’s in de WordPress omgeving die niet beschikbaar zouden moeten zijn.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ de focus op één van de afbeeldingen met schilderijen komt is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen. Dit doet zich ook voor op de pagina’s

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ een link met daarin een afbeelding van een affiche wordt geactiveerd, dan opent er een dialoogvenster, met daarin een diavoorstelling met alle affiches. Dit dialoogvenster mist een toegankelijke naam. Los dit op door bijvoorbeeld een aria-label of aria-labelledby attribuut op het element te plaatsen met een duidelijke omschrijving dit venster. Op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ en de andere collectiepagina’s mist het dialoogvenster ook een naam.

Bevinding 31: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/affiches/ een link met daarin een afbeelding van een affiche wordt geactiveerd, dan opent er een dialoogvenster. Onderin het scherm staat een lijst met thumbnails van de affiches die bedoeld zijn om door de affiches te navigeren.
Deze missen echter een rol en een toegankelijke naam. Los dit op door de thumbnails bijvoorbeeld op te nemen in een link en voeg hier bijvoorbeeld aan toe “Bekijk affiche”. En gebruik SC 1.1.1 om de afbeelding in de link te voorzien van een beschrijving van de affiche. Er wordt dan voorgelezen “Bekijk affiche [naam affiche]”. Dit doet zich ook voor op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ en de andere collectiepagina’s.

Bevinding 32: Als op pagina https://www.museumderietgors.nl/collectie-deel-1/ één van de links met daarin een afbeelding wordt geactiveerd, opent er een dialoogvenster met daarin een diavoorstelling. Naast de actieve dia staan links met een pijltje links en een pijltje rechts. Deze links missen een toegankelijke naam. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-24 20:23:23 v2.4-011