Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Baanbrekend Drechtsteden

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Baanbrekend Drechtsteden
Datum 23 januari 2024
Scope van de website - Alle pagina's op baanbrekenddrechtsteden.nl
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 68

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op alle webpagina’s staat bovenin de pagina het logo van Baanbrekend Drechtsteden. Deze heeft als tekstalternatief “Logo Baanbrekend Drechtsteden”. Dat is niet voldoende. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten. Daarnaast dient ook een beschrijvend linkdoel aanwezig te zijn omdat de afbeelding hier ook als link dient. Een goed tekstalternatief zou dan bijvoorbeeld zijn “Logo WerkgeversServicepunt Baanbrekend Drechtsteden. Ga naar de homepage.”. Zie ook succescriterium 2.4.4 en 2.5.3.

Bevinding 2: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day staat een afbeelding van het logo van Impact Day Drechtsteden. Deze heeft als tekstalternatief “Impact day logo in tekst”. Dat is niet voldoende. Het tektalternatief dient alle tekst in de afbeelding te bevatten. Verander dit bijvoorbeeld in “logo Impact Day Drechtsteden”. De toevoeging “in tekst” is bovendien overbodig voor screenreadergebruikers en kan worden weggelaten.

Bevinding 3: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day staan drie afbeeldingen met de zichtbare tekst “ID/D”. Omdat onder de afbeeldingen al in tekst staat aangegeven wat de betekenis van deze afbeeldingen is, kunnen deze als decoratief worden beschouwd. Het tekstalternatief dient dan te worden leeg gelaten (alt=””).

Bevinding 4: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws staat een overzicht met nieuwsberichten. Bij elk bericht staat zowel een kop als een afbeelding die beiden linken naar de pagina met het volledige bericht. Niet alle afbeeldingen hebben een tekstalternatief dat voldoet als linktekst, zoals het tekstalternatief “Begeleiding” van de afbeelding behorend bij het bericht “Wijziging per 1 juli 2023 Breed Offensief” en het tekstalternatief “Logo UWV” van het logo van UWV behorend bij het bericht “Let op aanvragen definitieve berekening NOW”. Deze beschrijven namelijk niet het linkdoel. De meest voor de hand liggende oplossing is om de links om de afbeeldingen weg te halen, zodat alleen de link om de kop nog resteert. Het is namelijk beter als pagina's niet meer dan één link naar dezelfde bestemming direct na elkaar weergeven. Gebruikers van hulpsoftware kunnen dat namelijk als hinderlijk en tijdrovend ervaren. Gebruik dus bij voorkeur één link.
Let op: Dit advies geldt voor alle nieuwsberichten op de pagina. Zie ook succescriterium 1.3.2 en 2.4.4.

Bevinding 5: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws staat bij het nieuwsbericht “Let op aanvragen definitieve berekening NOW” een afbeelding die tevens een links is. Deze heeft als tekstalternatief “Logo UWV”. Dat is prima, maar niet voldoende. Deze mist namelijk nog een beschrijving van het doel ervan. Vul de alternatieve tekst daarom aan tot bijvoorbeeld “Logo UWV | Let op aanvragen definitieve berekening NOW”. Andere oplossingen zijn ook mogelijk. Zie ook succescriterium 1.3.2 en 2.4.4.

Bevinding 6: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/adviseurs staat een overzicht van adviseurs met daarbij een afbeelding. De foto's hebben een alternatieve tekst "Persoon" en daar waar geen foto beschikbaar is staat een afbeelding met als alternatieve tekst "Geen foto". Omdat direct onder de foto de naam van de persoon staat kan beter de alt-tekst worden leeggelaten. Daarmee voldoe je meteen aan succescriterium 1.3.2 (betekenisvolle volgorde).

Bevinding 7: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home staan drie afbeeldingen met als alternatieve tekst respectievelijk “Banner”, “Supermarkt” en “Productie”. Dit zijn decoratieve afbeeldingen. De alt-tekst dient daarom te worden leeggelaten (alt=””). Dit soort decoratieve afbeeldingen komt veelvuldig voor op andere pagina’s, waaronder https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen en https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/over-ons.

Bevinding 8: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/over-ons staat bovenin het contentgedeelte een afbeelding van twee dames. Deze heeft als tekstalternatief “adviseur”. Dit is een decoratieve afbeelding en daarom dient het tekstalternatief leeg gelaten te worden (alt=””). Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/dienstverlening staat bovenin ook een decoratieve afbeelding met het tekstalternatief “adviseur”. Controleer dit voor alle pagina’s.

Bevinding 9: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/onze-ambassadeurs staat een video. In de tekst bij de video staat een beschrijving van de video met een verwijzing naar de video. Dit beschrijft niet de inhoud van de video. In de video wordt namelijk niet aangegeven hoe ‘WSP BBD en samenwerkingspartners werkgevers ondersteunen en kandidaten ontwikkelen naar werk’. In de video worden alleen logo’s getoond van de samenwerkingspartners.

Bevinding 10: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf hebben alle afbeeldingen het tekstalternatief “Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving”. Dat is niet correct. Zorg ervoor dat het logo een duidelijk tekstalternatief krijgt, zodat het voor bezoekers die het document niet kunnen zien het ook duidelijk is wie de afzender is ven het document. Dat hoeft alleen de eerste keer dat het logo voorkomt. De daarop volgende logo’s en de decoratieve afbeeldingen waarin alleen de letter “B” voorkomt, kunnen als artefact worden ‘getagd’.

Bevinding 11: Best practice: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek staat achter het zoekveld een knop met daarin een afbeelding van een vergrootglas. Het icoon wordt door middel van het pseudo-element ::after en de content property in de CSS op de pagina gezet. De waarde van het icoon “zoek” wordt nu ook voorgelezen door voorleessoftware, dus de gebruiker krijgt nu “zoek zoek” te horen. Dat is op zich niet fout maar wel hinderlijk. Laat in de stylesheet het volgende weg: 'content: "zoek"'.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/onze-ambassadeurs staat een video met louter beeld. Hierin worden alleen logo’s getoond. Hiervoor moet een alternatief worden geboden waarin deze visuele informatie wordt beschreven. Dit kan een tekstbestand zijn en/of een overzicht van alle namen van de organisaties die als ambassadeur fungeren. Het alternatief mag ook een geluidsbestand zijn waarin alle samenwerkingspartners worden genoemd.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op alle webpagina’s staan in de footer een aantal opsommingen van links. Het gaat om de links onder de koppen “Organisatie” en “Informatie”. Deze zijn zowel opgemaakt met br-elementen als met p-elementen. Vervang deze door ul- en li-elementen.

Bevinding 14: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home staat in de banner de slogan “Werkt voor werkgevers.”. Deze is opgemaakt als een h2-kop, maar is geen echte kop. Verwijder daarom hier het h2-element en maak de slogan bijvoorbeeld op met CSS. Dit doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder waaronder https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen.

Bevinding 15: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home zijn alle alinea’s onder de h1-koppen van de succesverhalen van Tamara en Joran opgenomen in een h6-element. Deze zijn hier onterecht opgemaakt als koppen. Verwijder daarom hier het h6-element. Dit doet zich ook voor op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen.

Bevinding 16: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/dienstverlening staat onder de kop "Geldzorgen op de werkvloer - informatie voor werkgevers" een kopje "Contactgegevens". De tekst “Contactgegevens” is opgemaakt als een alinea met het p-element. Dit is een kop en moet als kop opgemaakt worden. Zorg ervoor dat de juiste code in de HTML wordt gebruikt om deze kop op te maken.

Bevinding 17: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/adviseurs is bij de eerste persoon de naam van deze adviseur opgemaakt met het strong-element. Strong wordt gebruikt om iets nadruk te geven. Dat is hier niet de bedoeling. Verwijder daarom hier het strong-element.

Bevinding 18: De PDF "Cao-Aan-de-slag_definitief.pdf" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 19: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf op pagina 2 zijn de koppen “Algemene verkoopvoorwaarden Baanbrekend Detacheren” en “Algemene bepalingen” opgemaakt als alinea’s met de P-tag. Ook op pagina 3 is een kop “Artikel 2 Toepassingsgebied” opgemaakt als alinea. Dat is niet correct. Dit zijn echte koppen en dienen daarom als koppen opgemaakt te worden. Controleer dit voor alle pagina’s.

Bevinding 20: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf zijn op alle pagina’s de meeste artikelkoppen opgemaakt met een H1-tag. Dit is niet logisch, omdat daarboven nog twee hogere niveaus koppen aanwezig zijn. Maak van de artikel-koppen daarom bijvoorbeeld H3-koppen.

Bevinding 21: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf op pagina 3 staat onder ‘Artikel 6’ een lijst die doorloopt op de volgende pagina. Deze lijst is niet goed opgemaakt. Een gedeelte van het tweede lijst-item staat binnen een P-tag en het laatste lijst-item is opgemaakt als een afzonderlijke lijst. Dat is niet correct Deze menu-items horen bij elkaar en dienen daarom binnen één lijst te staan. Hetzelfde doet zich voor bij de lijst op pagina 4 onder ‘Artikel 9’. Controleer dit voor alle pagina’s.

Bevinding 22: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf op pagina 4 staat binnen de lijst behorend bij ‘Artikel 9’ een lijst die bij lijst-item 2 hoort. Visueel is dat duidelijk, maar voor schermlezersoftware is dat niet het geval. Zorg dat deze structuur ook in de code duidelijk wordt, door deze correct te nesten.

Bevinding 23: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf op pagina 11 staan onder de H2-kop ‘Artikel 25’ een lijst met twee lijst-items die beiden opgemaakt zijn als H2-koppen. De lijst is echter niet als opsomming gecodeerd. De lijst-items zijn hier opgemaakt met H2-tags. Een bijkomend probleem is nu dat de artikelkop geen content bevat omdat deze direct wordt opgevolgd door een kop van hetzelfde niveau. Los beide problemen op door de lijst te coderen met L en LI-tags.

Bevinding 24: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf staat op alle pagina’s uitgezonderd de titelpagina een voettekst. Deze is niet opgenomen (getagd) in de code. Dit is informatieve content en dient daarom aanwezig te zijn in het document. Deze informatie hoeft slechts eenmalig aanwezig te zijn.

Bevinding 25: Best practice: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek is het visueel verborgen label “Trefwoord(en)” opgemaakt met een legend-element. Dat is hier niet nodig, omdat er geen sprake is van een groep. Tevens is deze tekst onzichtbaar gemaakt door er een lettertypegrootte van 0 aan te geven. Ook de titel van deze pagina ("Zoek") is onzichtbaar gemaakt. Geef de pagina een paginatitel, laat overbodige code weg en zorg dat het invoerveld een label krijgt zodat zowel visueel als semantisch sneller duidelijk is waar deze pagina voor bedoeld is.

Bevinding 26: Best practice: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home is de titel “Welkom bij WerkgeversServicepunt Baanbrekend Drechtsteden” opgemaakt als een kop van niveau 2 en de koppen, bij de succesverhalen van onder andere Tamara en Joran, eronder zijn opgemaakt als koppen van niveau 1. Dit is geen logische structuur, dit zou namelijk net andersom moeten zijn. Hierdoor klopt de hiërarchie van de koppenstructuur niet meer. Ook is er nu meer dan één h1-kop aanwezig, terwijl het beter is om per pagina maar één h1-kop te gebruiken. En ook worden er regelmatig kopniveaus overgeslagen. Ook komen er regelmatig lege koppen voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day, waar voor de h1-kop een lege h4-kop staat. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera. Dit doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen.

Bevinding 27: Best practice: Op de website worden veelvuldig lege p-elementen ingezet om ruimte tussen koppen en alinea’s en tussen alinea’s onderling te creëren. Die zijn daar niet voor bedoeld. Gebruik bij voorkeur CSS om voldoende ruimte tussen elementen te creëren.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/adviseurs staat een overzicht van adviseurs met daarin een afbeelding, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Omdat de namen al direct onder de foto staat kan elke afbeelding als decoratief gemarkeerd worden via alt="".

Bevinding 29: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws staat een overzicht met nieuwsberichten. Deze berichten bevatten een afbeelding, een kop, een datum en tekst. Als de berichten achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welk bericht de afbeelding hoort. Zet de koppen daarom vooraan in de HTML-code en zet hierachter de afbeelding. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.

Bevinding 30: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day staan drie afbeeldingen met de zichtbare tekst “ID/D”. Onder de afbeeldingen staat een ‘bijschrift’. Dit staat echter in de code echter in een andere volgorde. Eerst een rij met afbeeldingen en dan pas de teksten eronder. hierdoor is het niet duidelijk welk bijschrift bij welke afbeelding hoort.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: De links in de lopende tekst op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/contact, bijvoorbeeld de linktekst “baanbrekend@drechtsteden.nl” en “hier”, zijn alleen herkenbaar doordat ze een andere kleur hebben. Slechtzienden en kleurenblinden kunnen hierdoor mogelijk niet herkennen dat het om links gaat. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen. Dit probleem doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/dienstverlening en ook binnen de uitvouwbare blokken op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/dienstverlening. Controleer dit voor alle pagina’s.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Het contrast van de oranje tekst op de witte achtergrond op https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/baanbrekend-detacheren is te laag. De contrastverhouding is hier 2,8:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. (deze pagina is ten tijde van de nacontrole niet meer aanwezig)

Bevinding 33: Onderaan elke pagina, uitgezonderd de titelpagina, staat een oranje voettekst op een witte achtergrond die onvoldoende met elkaar contrasteren. De contrastverhouding is hier 3,1:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. (deze tekst is ten tijde van de nacontrole niet meer aanwezig)

Bevinding 34: In de PDF Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf doen zich onderstaande contrastproblemen voor:
Het contrast van de witte tekst op de oranje achtergrond van de titel op de titelpagina is te laag. De contrastverhouding is hier 2,3:1, waar dit minimaal 3,0:1 moet zijn.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% doet zich op alle webpagina’s het volgende voor. Wanneer de focus op de skiplink komt is dat niet zichtbaar, omdat deze achter het logo valt dat altijd in beeld blijft staan zoals. En wanneer de focus in de footer op de link “Contact” komt is dat ook niet zichtbaar, omdat deze achter de knop “Menu” verdwijnt. Deze knop beslaat de volledige breedte van de pagina en blijft altijd in beeld staan. Daar kun je dan ook niet meer bijkomen.

Bevinding 36: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% dan doet zich op elke pagina het volgende voor. Als het laatste menu-item is bereikt en er wordt met toetsenbord achteruit genavigeerd (Shift+Tab) in het mobiele menu, dan is het niet meer zichtbaar dat de focus op de bovenste menu-items komt, het scherm scrollt dan namelijk niet meer mee terug naar boven.

Bevinding 37: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% dan doet zich op elke pagina het volgende voor. Als het mobiele menu wordt geopend en de focus komt op de link “Detacheren”. Dan zijn er slechts een paar pixels van de focusindicator zichtbaar. Beter is om te zorgen voor een goed zichtbare focusindicator.

Bevinding 38: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% dan doet zich op elke pagina het volgende voor. Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day staan uitvouwbare blokken. Wanneer het eerste blok “De Lange Wei” wordt opengevouwen dan komen de daarop volgende ongeopende blokken naast de afbeelding uit het eerste blok te staan. De ‘pijltjes neer’ vallen dan over de kopteksten van de blokken heen waardoor deze lastiger te lezen is. Dat is verlies van informatie. Zorg ervoor dat de afbeeldingen niet buiten de blokken vallen waar ze bijhoren. Los dit bijvoorbeeld op door gebruik te maken van de CSS-eigenschap "display: flow-root" op elk uitvouwbaar blok.

Bevinding 39: Best practice: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed ingezoomd wordt tot 200% dan doet zich op elke pagina het volgende voor. Als het mobiele menu geopend is en er wordt buiten het menu getabd, dan komt de focus op het achterliggende scherm. Op zich zijn er hier voldoende mechanismen om het menu te sluiten, namelijk de knop om het menu te sluiten en de Escape-toets. Desondanks is het beter om het mobiele menu automatisch te sluiten wanneer de toetsenbordfocus buiten het menu komt.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan doen zich onderstaande problemen voor.
De problemen benoemd bij succescriterium 1.4.4 doen zich ook hier, maar worden hier niet opnieuw genoemd.

Bevinding 41: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan zijn op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home de menu-items in het mo1biele menu (niet) volledig zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt doordat het logo bovenin en de menu-knop onderin veel ruimte in beslag en altijd in beeld blijven.

Bevinding 42: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan valt op alle webpagina’s in de footer de linktekst “Arbeidsmarktinformatie” rechts gedeeltelijk buiten beeld. Los dit bijvoorbeeld op met de CSS-eigenschap word-break. Een horizontale scrollbalk is voor dit succescriterium niet toegestaan.

Bevinding 43: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan valt op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home een gedeelte van de koptekst “Welkom bij WerkgeversServicepunt Baanbrekend Drechtsteden”weg. De “t” van “WerkgeversServicepunt” valt hier rechts buiten beeld.

Bevinding 44: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan is op de pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek?zoek=drechtsteden&1srtzoek=0 niet zichtbaar dat de toetsenbordfocus in het zoekveld. Dit wordt veroorzaakt doordat het logo bovenin de pagina er overheen valt.

Bevinding 45: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan komt op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws bij navigeren met de tabtoets de toetsenbordfocus soms buiten beeld te liggen, waardoor deze niet zichtbaar is. De eerste foto op de pagina krijgt bijvoorbeeld focus terwijl deze niet in beeld. Dit doet zich op meerdere pagina’s voor.

Bevinding 46: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan valt op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen het witte vlak met de tekst “Werkt voor werkgevers” weg. Dit komt op meerdere pagina’s voor, waaronder op https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home.

Bevinding 47: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/onze-ambassadeurs staat een video. Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan valt deze links en rechts gedeeltelijk buiten beeld. Als de video wordt afgespeeld wordt de breedte van de video aangepast aan de breedte van het scherm, maar dan vallen boven en onderkant gedeeltelijk buiten beeld. Aan de onderkant zijn de bedieningselementen dan slechts gedeeltelijk in beeld.

Bevinding 48: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan worden op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/baanbrekend-detacheren worden de e-mailadressen “backoffice@baanbrekenddetacheren.nl” en “backoffice@baanbrekenddetacheren.nl” in de uitvouwbare blokken niet volledig getoond. Een deel ervan verdwijnt rechts buiten beeld. Let op: een horizontale scrollbalk is voor dit succescriterium niet toegestaan.

Bevinding 49: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan valt op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day de afbeelding van Impact Day buiten beeld en worden de drie gekleurde vlakjes en de bijbehorende tekst niet juist weergegeven.

Bevinding 50: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed en 1024px hoog ingezoomd wordt tot 400% dan komen de menu-items binnen het mobiele menu nooit volledig in beeld. Dit wordt veroorzaak doordat het logo en de menu-knop veel ruimte innemen en altijd in beeld blijven.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Wanneer bezoekers op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium worden de gekleurde blokjes met de tekst “ID/D” en de erbij behorende tekst niet meer bij elkaar weergegeven. Dit komt omdat in de code de afbeelding en de erbij behorende tekst niet direct op elkaar volgen. Ook is de volledige eerste alinea niet meer zichtbaar. Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekstopmaak toepassen.

2. Bedienbaar

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/home gaat de skiplink “Spring naar inhoud” rechtstreeks naar het verhaal van Tamara en slaat daarmee een deel van de unieke content over. Dat is niet de bedoeling. Zorg ervoor dat de skiplink de slogan “Werkt voor werkgevers” en het rode blok met de kop “Welkom bij WerkgeversServicepunt Baanbrekend Drechtsteden” niet overslaat. Ook op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen en https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nietgevonden doet zich een soortgelijke situatie voor.

Bevinding 53: Wanneer op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/over-ons de skiplink “Spring naar inhoud” wordt geactiveerd dan schuift het begin van de unieke content, de kop “Contact” en de eerste zin van de alinea eronder, onder het navigatieblok dat altijd in beeld blijft. Zo is het lastig te zien wat het begin van de unieke content is. Zorg ervoor dat het begin van de content ook in beeld is. Dit komt op meerdere pagina’s voor.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 54: De nieuwspagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws heeft als paginatitel “Overzicht – Baanbrekend Drechtsteden”. Dit beschrijft onvoldoende de inhoud van de pagina. Er dient namelijk aan te worden gegeven om wat voor soort overzicht het gaat. Beter zou dan zijn “Nieuwsoverzicht | Baanbrekend Drechtsteden”. Zie ook succescriterium 2.4.6.

Bevinding 55: De pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/social-impact heeft als paginatitel “Dag week maand van de 1000 voorbeelden - Baanbrekend Drechtsteden” terwijl dat slechts een onderdeel van de pagina is. Beter zou zijn “Social Impact | Baanbrekend Drechtsteden”. Dat beschrijft namelijk de volledige inhoud van de pagina.

Bevinding 56: De pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen heeft geen unieke en beschrijvende titel. Het stukje tekst voor “-Baanbrekend Drechtsteden” ontbreekt hier. Een goede titel zou hier bijvoorbeeld zijn “Succesverhalen | Baanbrekend Drechtsteden”.

Bevinding 57: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/overzicht/voor-mij-is-de-essentie-van-het-inclusief-ondernemen-dat-iedereen-kan-werken-maar-ook-dat-ze-ergens-terecht-kunnen is de paginatitel “'Voor mij is de essentie van het inclusief ondernemen dat iedereen kan werken, maar ook dat ze ergens terecht kunnen.' - Baanbrekend Drechtsteden”. Deze beschrijft onvoldoende de inhoud van de pagina beter zou bijvoorbeeld zijn “Marco Behm van McDonalds over inclusief ondernemen”. Ook bij pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/overzicht/we-kijken-naar-wat-iemand-kan-en-zetten-in-op-je-kwaliteiten-je-ziet-mensen-opbloeien is dat het geval. Hier zou een geschikte paginatitel bijvoorbeeld zijn “Martin van A-Garden over mensen inzetten op kwaliteiten.”.

Bevinding 58: De PDF-documenten Baanbrekend_Detacheren_algemene_voorwaarden.pdf en Cao-Aan-de-slag_definitief.pdf hebben geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Op alle webpagina’s staat bovenin de pagina het logo van Baanbrekend Drechtsteden. Deze afbeelding is ook een link, maar mist een duidelijk linkdoel. Bij succescriterium 1.1.1 staat beschreven wat een goede alternatieve tekst is die ook een duidelijke linktekst geeft. Het linkdoel “Ga naar de homepage.” hoeft overigens niet per se opgenomen te worden in de alt-tekst van de afbeelding, maar mag bijvoorbeeld ook in een visueel verborgen span-element binnen de link worden opgenomen.

Bevinding 60: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws staan bij de nieuwsberichten “Wijziging per 1 juli 2023 Breed Offensief” en “Let op aanvragen definitieve berekening NOW” een afbeelding die tevens een link is. De tekstalternatieven “Begeleiding” en “Logo UWV” zijn hier niet voldoende. Als een afbeelding ook een link is, moet deze een duidelijk linkdoel bevatten. Zie voor een mogelijke oplossing succescriterium 1.1.1.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 61: Als via de pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek gezocht wordt op “succesverhalen” of op termen of begrippen die voorkomen op de pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen dan wordt deze pagina niet gevonden. Alleen de daaronder vallende pagina’s worden dan gevonden.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 62: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/nieuws staat bovenaan de pagina de kop “Overzicht”. Dit is te algemeen. Er dient aangegeven te worden dat het om nieuwsberichten gaat. Verander dit bijvoorbeeld in “Nieuwsoverzicht”.

Bevinding 63: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/overzicht/voor-mij-is-de-essentie-van-het-inclusief-ondernemen-dat-iedereen-kan-werken-maar-ook-dat-ze-ergens-terecht-kunnen is de titel van de pagina (h1-kop) “'Voor mij is de essentie van het inclusief ondernemen dat iedereen kan werken, maar ook dat ze ergens terecht kunnen.' - Baanbrekend Drechtsteden”. Deze beschrijft onvoldoende de inhoud van de pagina beter zou bijvoorbeeld zijn “Marco Behm van McDonalds over inclusief ondernemen”. Ook bij pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/succesverhalen/overzicht/we-kijken-naar-wat-iemand-kan-en-zetten-in-op-je-kwaliteiten-je-ziet-mensen-opbloeien is dat het geval. Hier zou een geschikte titel (h1-kop) bijvoorbeeld zijn “Martin van A-Garden over mensen inzetten op kwaliteiten.”.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: In de eigenschappen van PDF “Cao-Aan-de-slag_definitief.pdf” is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 65: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek?zoek=drechtsteden&1srtzoek=0 kunnen bezoekers de zoekresultaten sorteren op datum of relevantie. Als je met het toetsenbord navigeert en op de radiobuttons komt kan je met de pijltjes een keuze maken. Zodra je met de pijl bijvoorbeeld van 'Op datum' naar 'Op relevantie' navigeert ververst de pagina zich al en komt de focus bovenaan de pagina. Dit is verwarrend en mogelijk desoriënterend voor sommige bezoekers. Voeg een knop toe waarmee bezoekers zelf beslissen wanneer er gesorteerd kan worden.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 66: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/zoek missen de radiobuttons “Op relevantie” en “Op datum” een zichtbaar groepslabel. Dit groepslabel “Sorteervolgorde” is namelijk visueel verborgen. Zorg ervoor dat dit label zichtbaar is op de pagina.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 67: Op pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/dienstverlening wordt gebruikgemaakt van uitvouwbare blokken (accordeons) zoals bij “Loonkostensubsidie”. Voor ziende gebruikers is het duidelijk dat een tekstblok in- of uitgevouwen is. Voor screenreadergebruikers die blind of slechtziend zijn is dat niet zo. Het div-element dat hiervoor gebruikt wordt, mist een naam en een rol. Maak hier bij voorkeur een knop (button-element) van. Er wordt wel gebruik gemaakt van aria-expanded om de status aan te geven, maar dat werkt niet op een div-element. Hetzelfde doet zich voor op onder andere pagina https://www.baanbrekenddrechtsteden.nl/impact-day.

Bevinding 68: Op alle webpagina’s wordt bij inzoomen de knop van het mobiele menu zichtbaar. Deze knop is bedoeld om het mobiele menu te openen dan wel te sluiten. Het is echter niet duidelijke wat de status van deze knop is. Maak bijvoorbeeld gebruik van aria-expanded om de status van het uitvouwmenu beschikbaar te maken voor hulpsoftware.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 12:59:34 v2.4-011